Foodblog met ervaringen en recepten van een kookschool eigenaar.
Desiree is chef, keukendocent, schrijver ( "Koken is een eitje" 2012), eigenaar van De Bonte Tafel; culinaire producties en bestuurslid SlowFood WestFriesland. De Bonte Tafel geeft sinds 2005 kookworkshops, verzorgt catering, organiseert culinaire evenementen, culinaire educatie, excursies en veel meer...

dinsdag 27 april 2010

curry uit trinidad

Dit weekend heb ik 'de curry bijbel' van Madhur Jaffrey van een kookvriendin geleend.
Gek op curry's ben ik, waarschijnlijk doordat ik een jaar in Engeland heb gewoond en regelmatig voor "a curry" ging. Iets dat de in Nederland wonende Engelsman/vrouw flink mist, behalve als ze in Amsterdam wonen. Ik dacht dat een curry vooral een Indiaas of Pakistaans gerecht was maar er zijn curry's uit Maleisie, Singapore, Indonesie (denk aan rendag!), Zuid Afrika, Japan, UK, VS en Trinidad dus..
Het recept van een rundvlees curry uit Trinidad, met eigen aanpassing:
Pureer in blender: 2 rode uien, 2 grote tenen knoflook, 2 bosuitjes (wit), 2 eetl peterselie, 3 eetl koriander, 1 rode peper (best heet hoor!), 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel citroengraspoeder of gemberpoeder, 1theel zout, versgemalen peper.
Snijd 500 g runderlappen in stukjes en meng met bovenstaande marinade. Zet 3 uur afgedekt in de koelkast.
Verhit rice-bran olie in diepe braadpan, pers er 3 teentjes knoflook boven uit en roerbak tot de knoflook begint te kleuren. Meng er 1 eetlepel kerrie doorheen en roerbak mee. Voeg het vlees met marinade toe en verhit al roerend. Voeg 1 theel zout, 700 ml runderbouillon, 1 theel gemalen geroosterd komijnzaad en 1 flinke theel garam masala toe. Roer alles goed door, breng aan de kook en laat op heel laag vuur met deksel 90 minuten sudderen.
Het rode pepertje leek mij niet veel, maar bleek toch behoorlijk pittig te zijn, misschien iets teveel voor kinderen.
Lekker met parboiled rijst, boontjes en komkommer, om te blussen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten