Foodblog met ervaringen en recepten van een kookschool eigenaar.
Desiree is chef, keukendocent, schrijver ( "Koken is een eitje" 2012), eigenaar van De Bonte Tafel; culinaire producties en bestuurslid SlowFood WestFriesland. De Bonte Tafel geeft sinds 2005 kookworkshops, verzorgt catering, organiseert culinaire evenementen, culinaire educatie, excursies en veel meer...

donderdag 2 februari 2012

"cold as ice" of "too hot to handle"

Op de radio hoorde ik afgelopen week allerlei liedjes waar de winter in zat, er blijken genoeg liedjes te zijn die gaan over 'koud' of het zit in de naam van de band, zoals "Coldplay". Zelf dacht ik gelijk aan 'Frozen' van Madonna, door sommigen wel eens ijskonijn genoemd al mikt ze zelf meer op de titel "too hot to handle". Wat met liedjes kan, kan vast ook met gerechten. Bij winterweer en schaatsen komen als eerst natuurlijk de oer-Hollandse koek en zopie snacks voorbij. En op twitter zie je overal recepten voor echte chocolade melk en snert opduiken. Iedereen is in de ban van het weer en daar hoort uiteraard ook eten bij. Als je aan gerechten denkt waar je de kou in hoort, blijkt het toch lastiger te zijn. Ik kom eigenlijk niet verder dan baked Alaska en omelette Siberienne, en dat is ook nog hetzelfde gerecht! En dan heb je natuurlijk ijs, in allerlei soorten en smaken. Met hete gerechten, en hier heb ik het niet over warme gerechten maar over de "too hot to handle" gerechten, is het makkelijker. Dan kom je snel op benamingen als hot, spicy, pittig, duivels. En als het koud is hebben we nu eenmaal de behoefte aan warm en heet, maar.....
Het schijnt dat als het warm weer is je eigenlijk geen koude dranken moet drinken en als het koud weer is je beter geen hete dranken kan drinken. Het lijkt je lichaam te verwarmen en het kan uiterst aangenaam zijn je handen om een hete mok chocolademelk te slaan. Toch houdt je lichaam eigenlijk niet van het heen weer schieten en steeds moeten wennen aan temperatuursverschillen. En de sauna dan, zweten in hete houten hokjes en dompelen in ijskoud water? Vooral in noordelijke landen met strenge winters is de sauna populair. Doordat het daar buiten veel kouder is, binnen de houtkachels flink worden opgestookt, hebben ze de sauna wel nodig zodat het lichaam met deze temperatuursverschillen om kan gaan. Er zit vast iets heel anders achter, maar het klinkt redelijk logisch.
Ook in ScandinaviĆ« drinken ze warme drankjes zoals Glogg, maar van een stevige borrel zijn ze zeker niet vies. Aquavit en wodka kunnen rijkelijk vloeien, al moet je daar flink wat pegels voor neerleggen.
In Nederland hebben we een sterke drank cultuur in de vorm van jenevers en likeurtjes. Diverse oude distilleerderijen doen het nog steeds goed. Een likeurtje op zijn tijd of een goed glas whisky wil  ik nog wel eens drinken, maar verder kwam ik niet. Totdat ik de bio wodka van Rutte & zn. ontdekte, dit klinkt als een goedkope reclame, maar ik wil het jullie niet onthouden. Zelfs puur of "on the rocks" en dus "cold as ice" is deze wodka zacht. Maar je kan er ook een heerlijke punch mee maken, al zou ik deze liever koud serveren. Zonder ijs is het ook een echt 'hartverwarmertje', je krijgt het er lekker warm van en het recept is niet "too hot to handle".
Recept:
1 fles bio wodka Rutte & zn., schil van 1 bio sinaasappel, 2 eetlepels rietsuiker, 2 eetlepels rozijnen, 3 kaneelstokjes, ongeveer 7 halve (al lege en bewaarde) vanille stokjes of  2 halve (1 hele) volle vanille stokje, 5 kruidnagels, eventueel 1 theel koekkruiden en een snuf nootmuskaat.
Meng alles goed door elkaar en zet in een afgesloten emmertje in de schuur, laat 2 dagen staan en schud af en toe om. Zeef en giet terug in de fles, stop er 1 kaneelstokje, 2 halve vanille stokjes en stuks sinaasappelschil bij.
Proost! Of Skoll , dat klinkt zo mooi winters.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten